Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below...

Powered By EXEIdeas

duminică, 29 septembrie 2013

Este vorba despre violenţă…




            Nişte băieţi, cu siguranţă mai deştepţi decât mine, nu că asta ar fi greu,  spuneau că omul se naşte violent. Păi cam aşa şi este. Până la urma-urmei facem parte din regnul animal, nu?  Orice animal se apără violent, este legea firii.

Aş zice că nu-i chiar aşa...

Este vorba despre violenţă. Când eşti mic vrei să fii mare, puternic şi musculos. Ai invăţat în parcarea din spatele blocului că cei mai mari îi bat pe cei mici. Ştii de acasă că dacă vei greşi, vei „mânca” bătaie, chiar şi Tom şi Jerry când se prind, se caftesc...şi atunci?! Pe undeva e clar că nu-i ăsta drumul de urmat.
Este vorba despre violenţă şi deşi nu’s vreun pudic şi de fel cam slobod la gură, mi se întâmplă des să întorc şi eu capul...la ce?! La cate-un pitic din gura căruia iese o injurătură cât el de mare. Şi atunci încep să cred ca imbătrânesc...bă, parcă noi nu eram aşa....
Despre ce vorbim noi aici? Despre violenţă... Da! Despre violenţă în toate formele ei.
Este vorba despre violenţă şi ceva ciudat se întâmplă în jurul nostru, categoric lumea se schimbă, dar care-i trendul? Ascendent? Descendent? Violenţa se învaţă, se cultivă, se creşte. Fenomenul poate fi şi reversibil, însă contextul trebuie să fie prielnic. Şi până la urmă cele două se leagă: violenţă este la tine, o ai în scutec la maternitate, acasă...te cam uiţi la Tom si Jerry, asta aşa...ca un nume de cod. Cum va fi oare copilul ăsta la maturitate? Va înjura? Va ridica mână asupra propriului copil?  Eu cred ca da!
Este vorba despre violenţă şi mă gândesc că e vina noastră. Pe aici umblă zvonul că bătaia-i ruptă din Rai. Cumva este exemplul clar despre cum am promovat noi violenţa în jurul nostru? Acum ceva secole hotarele pământului erau cunoscute pentru că lângă nu ştiu ce par, un răzeş şi-a bătut copilul...Creştinesc este ca femeia să-i fie supusă barbatului chiar şi atunci când, totuşi... De ce oare toate lucrurile care ţin de violenţa asta domestică, familială, vin din nişte timpuri ale căror principii nu se mai pot juxtapune societăţii noastre?
Este vorba despre violenţă şi de faptul că ea nu-i nici măcar băgată sub preş. E la vedere domnilor! Ba mai mult, o promovăm. Emisiuni TV cu vedete care se spurcă şi se păruiesc, cu băieţi din cartierele rău-famate care îşi bat cu pumnul în piept duritatea, cu interlopi de două parale care se intimidează şi ajung să-şi lase cicatrici, cu poliţişti care încasează palme peste chipiu...Asta vedem zilnic, oriunde, asta auzim. De fapt, problema este că nu doar eu şi tu vedem asta, ci că fraţiorul tău mai mic vede asta.
Este vorba de violenţă şi dacă noi râdeam cu gura până la urechi la Tom and Jerry şi Bugs Bunny atunci când eram copii, frăţiorul tău mai mic, nepoţelul meu de câţiva ani, sunt distraţi de desene animate de un grotesc absolut. Oare violenţa asta înseamnă pierderea timpurie a inocenţei lor?
Articolele lungi nu-mi plac, aşa că...
Este vorba despre violenţă şi gândeşte-te de fiecare dată când vorbeşti ceea ce nu ar terbui să se audă, sau ridici o mână şi nu ca să-ţi dai jos pălăria, că cel care va face asta mâine va fi copilul tău.
Este vorba despre violenţă şi...dacă vom continua aşa, lumea aceea mai bună la care tu speri, nu va exista niciodată.
Este vorba despre violenţă, iar persistenţa violenţei înseamnă că mai avem mult până ne vom numi “civilizaţi”.

Şi totuşi aş vrea ca de mâine să nu mai fie vorba despre violenţă…




Un articol de Ştefan Leonte


Da-ne like pe facebook!